PHPműhely.hu

PHP, Javascript, Webprogramozási Fórum

Egyszerû form (ûrlap) feldolgozásról

PHP Cikkek, segédletek

Egyszerû form (ûrlap) feldolgozásról

HozzászólásSzerző: Bonjasky » 2011.12.01. 20:52

Eddigi leckékkel még nem igazán csináltunk semmit, az alapok megismerése muködo példákkal könnyebb megérteni. Amíg a beépített függvények részhez nem érünk, egy egyszeru példával élek, hogy megértsd a formok muködését. Ez form azaz urlap így néz ki:

Kód: Egész kijelölése
<html><body> <h4>megrendelo urlap</h4> <form> <select name="tipus">
<option>Autó</option>
<option>Hajó</option>
<option>Beton</option> </select>
Mennyiség:</span></p> <hr id="system-readmore" />
 <input type="text" name="mennyiseg" /> <input type="submit" /> </form> </body></html>


Ez az urlap bekér a usertol egy típust és egy mennyiséget. Ha nem tudod mik vannak a HTML kódban, akkor keress egy HTMLrol szóló oldalt az interneten, és frissítsd fel tudásod. w3school.com egy elég jó leírást ad, de ha egy HTML szerkeszto programot beszerzel azzal is megtanulhatod a HTML formok alapjait. Amennyiben a submit gombra kattint, elküldi az urlapot. A &lt;form&gt; -nál nem adtunk meg action teget, se nem method teget. Ilyen esetben ha submit gombra kattintunk, az adott fájlnak küldi el a bevitt értékeket GET metódussal, vagyis a linkbe kerül beleillesztve a "tipus" és a "mennyiseg" értéke. A beviteli-mezo 'name' teg határozza meg majd a változó nevét, milyen index névvel találjuk meg a $_GET vagy $_POST szuperglobális tömbjeinkben. De ezekrol késobb bovebben hallani fogsz még. Ha elposztoljuk a formunkat, a link körülbelül ilyen lesz:

/switch.php?tipus=Hajó&mennyiseg=3
Amikor formokról van szó, inkább a POST metódust használjuk adatok átküldésére, mert így nem a linkbe kerül be, hanem a $_POST változóba. Itt akkor egy olyan példa, amiben a feldolgozást egy <b>feldolgoz.php</b> be irányítjuk el, és a beírt értékeket megjelenítjük.

Kód: Egész kijelölése
<html><body> <h4>megrendelo urlap</h4> <form method="post" action="feldolgoz.php"> <select name="tipus">
<option>Autó</option>
<option>Hajó</option>
<option>Beton</option> </select> Mennyiség:
<input type="text" name="mennyiseg" /> <input type="submit" /> </form> </body></html>

A feldolgoz.php -be kerül:

Kód: Egész kijelölése
<html><body> <?php $mennyiseg $_POST['mennyiseg']; $tipus $_POST['tipus']; echo "A megrendelésed: $mennyiseg db $tipus .<br />"; echo "Köszönjük, a megrendelést rögzítettük!"?> </body></html>

Most tekintsünk el attól, hogy ellenorizzük tényleg írt-e be mennyiséget, a feldolgozó .php programunk a kiírandó szövegbe beágyazza az átposztolt változókat. És bár kiírta hogy rögzítettük a megrendelést, nem rögzítettük, az csak a példa képen került kiíratásra.
Avatar
Bonjasky
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 475
Csatlakozott: 2011.10.30. 23:30

Vissza: Segédletek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron