PHPműhely.hu

PHP, Javascript, Webprogramozási Fórum

Fájl létrehozás

PHP Cikkek, segédletek

Fájl létrehozás

HozzászólásSzerző: Bonjasky » 2011.12.01. 20:54

Elso körben a fopen függvénnyel fogunk fájlt elkészíteni. Bár az open csak arra utalna ha angolra fordítjuk hogy megnyitjuk afájlt, de ebben az esetben ha az a fájl még nem létezik, akkor létrehoz egyet attól függoen milyen móban futtatjuk a fopen() -t.

Kód: Egész kijelölése
$fileneve "test.txt"$filemutato fopen($fileneve'w') or die("Nem lehet létrehozni a fájlt"); fclose($filemutato);
 
Most ez mit is csinált? Eloször meghívtuk a fopen függvényt, elso argumentumaként megadtuk a fájl nevét, és második argumentuma az hogy 'w'. A 'w' arra utal, hogy írásra nyitunk meg egy fájlt, és ebben lényegtelen, hogy létezo fájlrol beszélünke vagy sem, ha valami már volt a fájlon belül azt kitörli. És minek a $filemutato ? Legjobban úgy lehet elképzelni, mint egy mutató(rámutató).</p> <hr id="system-readmore" />Kijelölöm írásra a test.txt-t, és késobbiekben a $filemutato kijelölovel hivatkozom arra a fájlra. Most nem csináltunk mást, mint hogy létrehoztuk a fájlt, amibe még nem került semmi.

Kód: Egész kijelölése
$fileneve "test.txt"$filemutato fopen($fileneve'w') or die("Nem lehet létrehozni a fájlt");
 
Ez a rész miért tartalmaz or die -t? mi az egyáltalán? A fájl létrehozásakor elofordulhat, hogy nem tud a php hozzáférni egy fájlhoz,m ert olyan helyen próbálkozunk amihez nincs meg a kello jogosultságunk. Vannak még esetek amikor blokkolták a fájlra írást, erre késobb majd hibakereséskor lesz még példa. Az 'or die()' annyit jelent az esetünkben, hogyha nem sikerül írni a fájlt, álljon le a program és jelezzen ki hibaüzenetet!

Kód: Egész kijelölése
fclose($filemutato);
 
Ez a rész pedig arra való, hogyha már nem kell nyitottnak lennie a fájlunknak, akkor zárja be a mutatónk segítségével. A PHP készítoi pedig arra törekedtek, hogy mi minél egyszerubben és biztonságosan kezelhessünk fájlokat, olvashassunk ki belole, írhassunk bele, hogy alkottak olyan függvényeket, amikkel egy sorba írva sok lépést elvégezhetünk.
Avatar
Bonjasky
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 475
Csatlakozott: 2011.10.30. 23:30

Vissza: Segédletek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron