Fájl létrehozás

PHP Cikkek, segédletek
Lezárt
Avatar
Bonjasky
Adminisztrátor
Hozzászólások: 478
Csatlakozott: 2011.10.30. 23:30

Fájl létrehozás

Hozzászólás Szerző: Bonjasky »

Elso körben a fopen függvénnyel fogunk fájlt elkészíteni. Bár az open csak arra utalna ha angolra fordítjuk hogy megnyitjuk afájlt, de ebben az esetben ha az a fájl még nem létezik, akkor létrehoz egyet attól függoen milyen móban futtatjuk a fopen() -t.

Kód: Egész kijelölése

$fileneve = "test.txt"; $filemutato = fopen($fileneve, 'w') or die("Nem lehet létrehozni a fájlt"); fclose($filemutato);
 
Most ez mit is csinált? Eloször meghívtuk a fopen függvényt, elso argumentumaként megadtuk a fájl nevét, és második argumentuma az hogy 'w'. A 'w' arra utal, hogy írásra nyitunk meg egy fájlt, és ebben lényegtelen, hogy létezo fájlrol beszélünke vagy sem, ha valami már volt a fájlon belül azt kitörli. És minek a $filemutato ? Legjobban úgy lehet elképzelni, mint egy mutató(rámutató).</p> <hr id="system-readmore" />Kijelölöm írásra a test.txt-t, és késobbiekben a $filemutato kijelölovel hivatkozom arra a fájlra. Most nem csináltunk mást, mint hogy létrehoztuk a fájlt, amibe még nem került semmi.

Kód: Egész kijelölése

$fileneve = "test.txt"; $filemutato = fopen($fileneve, 'w') or die("Nem lehet létrehozni a fájlt");
 
Ez a rész miért tartalmaz or die -t? mi az egyáltalán? A fájl létrehozásakor elofordulhat, hogy nem tud a php hozzáférni egy fájlhoz,m ert olyan helyen próbálkozunk amihez nincs meg a kello jogosultságunk. Vannak még esetek amikor blokkolták a fájlra írást, erre késobb majd hibakereséskor lesz még példa. Az 'or die()' annyit jelent az esetünkben, hogyha nem sikerül írni a fájlt, álljon le a program és jelezzen ki hibaüzenetet!

Kód: Egész kijelölése

fclose($filemutato);
 
Ez a rész pedig arra való, hogyha már nem kell nyitottnak lennie a fájlunknak, akkor zárja be a mutatónk segítségével. A PHP készítoi pedig arra törekedtek, hogy mi minél egyszerubben és biztonságosan kezelhessünk fájlokat, olvashassunk ki belole, írhassunk bele, hogy alkottak olyan függvényeket, amikkel egy sorba írva sok lépést elvégezhetünk.

Lezárt