Két dimenziós tömb

A php programozásról.
Fórum szabályok
Ha elakadtál, és programkódod is van, mindenképpen nyiss neki egy új témát.
Könnyebb úgy segíteni, hogyha elkülönülnek a témakörök és problémák egymástól. PHP kódokhoz használjátok a
szanex
Felhasználó
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2015.02.18. 19:24

Két dimenziós tömb

Hozzászólás Szerző: szanex »

Sziasztok!
Egy txt fájlban lévő karaktereket kéne berakni egy két dimenziós tömbbe.
A fájlt már beolvastam és ki is tudom íratni, de tömbbe nem tudom berakni úgy, hogy a sor és oszlopra hivatkozva ki tudjam íratni.

A txt fájl:
a s d c
d w q k
d e w q
h t v d

Az szóközöknél kéne szétvágni azok lennének az oszlopok, a sor végén az enter pedig a sor.

Előre is köszönöm a segtséget! :)
Remélem érthető! :roll:

blackdog476
Felhasználó
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2015.03.19. 23:54

Re: Két dimenziós tömb

Hozzászólás Szerző: blackdog476 »

Helló. Nem hiszem, hogy működne az új soros megoldás, ám úgy, hogy a sorok végére ";" vagy valamilyen megkülönböztető jelet raksz, úgy már mehet a dolog. Jelenesetben ';' a döntőkarakter.

Kód: Egész kijelölése

<?php
$f = file_get_contents('tomb.txt'); // fájlból tartalom kiolvasása
$tomb = array();
$f_ = explode(";",$f); // soronként, azaz ; karakterenként felbontjuk a szöveget egy tömbbe
foreach($f_ as $sor) { // végigmegyünk a sorokon
    $tomb[] = explode(" ",$sor); // a $tomb változóhoz hozzáadjuk a " " karakterenként szétválasztott szöveget.
}
echo '<pre>';
var_dump($tomb);
echo '</pre>';
?> 
Ez egy ehhez hasonló outputot fog nekünk kiadni:
array(3) {
[0]=>
array(3) {
[0]=>
string(2) "a1"
[1]=>
string(2) "b1"
[2]=>
string(2) "c1"
}
[1]=>
array(3) {
[0]=>
string(4) "
a2"
[1]=>
string(2) "b2"
[2]=>
string(2) "c2"
}
[2]=>
array(3) {
[0]=>
string(5) "
as3"
[1]=>
string(3) "bs3"
[2]=>
string(3) "cs3"
}
}
Tehát ha például a 2.sorból a 3. elemet akarjuk lekérdezni, akkor a $tomb változót így kell kiíratni:

Kód: Egész kijelölése

$tomb[1][2];
.. és akkor kiírja, hogy
c2

Válasz küldése