Egy kis oldaltörténet
Mi is az a PHPműhely?

Még valamikor 2007 környékén, amikor is elkezdett érdekelni a weboldalkészítés, sokat olvasgattam, és keresgéltem a témában, hogy hogyan tudnék weboldalt csinálni szinte programozási tudás nélkül? Persze eleinte elég volt az online szerkeszthető weboldal is, de én többre vágytam. Valamikor akkor ismerkedtem emg a script szó jelentésével. Akkoriban még nem igen tudtam angolul, de ami a weboldalakhoz kellett, előbb-utóbb megtanultam. Amikor beírtam a keresőbe, általában angol nyelvű weboldalakra jutottam, amiken nagyszerűen, kategóriákba össze volt gyűjtve rengeteg kis script, kész "weboldal alkatrészek". Persze angolul. De hát miért szeretne valaki angolul weboldalt csinálni, magyar létére? (én így voltam vele kezdetben).

Amikor ilyen scripteket magyarul kerestem, hát volt ugyan 1-2 "nagyobb" script amit a fejlesztőik fordítottak le, de ezeknek a forráskódja általában bonyolul, és átláthatatlanok, egy kezdő számára.

Arra gondoltam, jó lenne egy ilyen oldal magyarul

Az oldal még 2008-ban indult és 3 főszerkesztő foglalkozott a scriptek gyűjtésével / fordításával. Azóta felkerültem saját készítésű scriptek is, melyek között található; közösségi portálrendszer, chat, hírkezelő, blog stb script is. A PHPműhely alapvetően egy script gyűjtőhely, ahova bárki beküldhet bármilyen scriptet, ami szerinte hasznos lehet mások számára. Mivel én akkorban még nem tudtam annyira profin programozni, az akkori oldalmotort Dark_Lord készítette, aki akkoriban főiskolás volt.

2008-2011

Az oldal első változata 2008-ban.(katt a képre, a nagyobb méretért)

2008-ban kezdtük el 2-en gyűjteni a scripteket, Dark_Lord az oldal fejlesztésével foglalkozott. Én ilyenkor kezdtem el jobban ráálni a web-programozásra és kezdtem ismerkedni a PHP-vel és az SQL-el(szerencsére a text adatbázisok már akkor sem voltak "menők"). Eleinte nem sok látogatója volt az oldalnak, viszont miután megtalálta a google, és a tartalmat folyamatosan bővítettük, így lassan, de biztosan növekedett a látogatószám.

Valamikor 2011 környékén Dark_Lord abbahagyta az oldalt, nem fejlesztett, és nem segített a további munkákban, így egy kisebb szünet következett az oldal történetében.

2011-2013

Az oldal 2011-ben, Joomla! alapokon.(katt a képre, a nagyobb méretért)

2010-2011-es időszakban az oldalon nem egyedi CMS rendszer futott, hanem Joomla!, és e107 is volt. 2011-ben sokat tanultam a PHP, jQuery, AJAX, CSS-ről így akkor kezdtem több másik oldat is fejleszteni, az egyik a chat7 közösségi oldal volt (később touchme néven futott), sőt még egy flash játékokkal foglalkozó aloldalunk is volt egy rövid ideig.

2013-2016

Az oldal 2016-ig, saját CMS alapokon.(katt a képre, a nagyobb méretért)

2013-ban végül saját CMS rendszert fejlesztettem, amit összekötöttem a phpbb3 fórummotorral. Azért ezzel, mert ez egy nagyon jó fórummotor, rengeteg lehetőséggel. Az oldal végleges kinézetét kb. 2014-ben nyerte el. Valamikor akkor, történt több változtatás is; keresőoptimalizáltam(SEO), generátorokat helyeztem el az oldalon(máig nagyon népszerűek), és segédleteket írtam.

2016-?

Az oldal mai formája

2016-ban új kinézetet csináltam az oldalnak, engedve az új trendeknek. Remélem tetszik.

És mi a jövő?
Mivel az oldalt 2011 óta egyedül szerkesztem(és saját költségen üzemeltetem), nem volt túl sok időm scripteket feltölteni, a fejlesztések mellett(több másik oldalt is üzemeltetek, és fejlesztek). Persze néha akadt olyan ember aki segített, tartósan senki nem maradt a szerkesztőknél. Kiemelném "djjjozsi"-t, akinek az oldalon található generátorokat könyönhetjük, és az oktatóvideókat. Én mindenképpen beleszerettem a weboldalkészítésbe, és a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni.

Próbálok a jövőben is minél több scriptet feltölteni, de ha beküldtök, annak is örülök! Az oldalt minél tovább fent szeretném tartani, mivel látom, hogy sokan használják, sőt, egyre többen! 2013 óta, több mint 1,7 millió oldalletöltés volt, 530000× töltöttetek le, és több mint 5000 ember regisztrált!

További várható fejlesztések:

a régóta ígért weboldalsablonok
több oktatóvideó
C# nyelv segédletek
És még több script!
Köszönöm az érdeklődést!

Lájkold a PHPműhelyt a Facebookon!

Ha tetszik az eddigi munkám, és szeretnéd, hogy a jövőben is stabilan működjön az oldal, támogass, bármekkora összeggel:

PayPal - The safer, easier way to pay online!

Vagy