PHP programozás alapjai 1. rész

Szerző: Bonjasky

Kezdjük a legelején. Mi is az a PHP? 

A PHP egy általános szerveroldali scriptnyelv, melynek segítségével dinamikus weboldalakat készíthetünk. Az első scriptnyelvek egyike, melyet HTML oldalakba ágyazhatunk. 

Hogy mire jó ez nekünk? Képzeljünk el egy weboldalt, ami csak HTML fájlokból áll, ezzel a weboldallal a képek, és szövegek megjelenítésén kívűl mást nem tudunk csinálni, csak nézegetni. Ha szerkeszteni szeretnénk, csak a forrás módosításával tehetjük meg. 

Ahhoz, hogy a weboldalunkat rávegyük űrlapaok feldolgozására, e-mailek küldésére, webshopok üzemeltetésére, PHP-re lesz szükségünk. 

Térjünk vissza a PHP-re, és a php programozásra. Az első PHP verzió 1995-ben jelent meg, azóta számos új verziója jelent meg, rengetek újítást hozva a php programozóknak. Amikor ez a cikk íródott, a legfrisebb kiadása a 7.4.1 volt. 

A PHP népszerűsége rendkívűl gyorsan nőtt, és lassan már szinte minden nagyobb weboldal  ezt használta, többek között a Facebook, Google, Amazon, eBay és még sokan mások is.

Népszerűségét az előre definiált függvényekkel, és könyvtárakkal, gyorsaságával, és egyszerű használatával érte el. 

A PHP működése

A PHP a HTML-el ellentétben nem client oldali, hanem szerver oldali nyelv, ami azt jelenti, hogy a kiszolgáló nem küldi el a PHP kódot az client-nek hanem a kiszolgáló oldalán a PHP-értelmező motor dolgozza fel.

A PHP kódok végezhetnek adatbázis műveleteket, e-mail műveleteket, fájlokat hozhatnak létre, módosíthatnak, törölhetnek, képeket szúrhatnak be, vagy módosíthatják a HTML kódokat.

A PHP kódok kimenetele, csak a HTML elemekkel együtt kerül a clienthez.

A Hello World programunk megírása

Fontos, hogy PHP-t csak úgy tudunk futtatni, ha a szerverünkre telepítve van a PHP futtatókörnyezet, és ez helyesen be is van állítva. 

Ha ezek megvannak, a fájlokat .php kiterjesztéssel elmentve futtathatjuk.

Nézzük az alap szintaxist:

PHP kódunket <?PHP ... ?> formában kell megírni, és a pontozott rész helyére írhatjuk a kódunkat. Van egy úgynevezett rövidített változata ennek, ha esetleg sok idő lenne kiírnni, elhagyhatjuk a PHP-t, szóval ez a forma is tökéletesen működik PHP nyitásként és zárásként: <? ... ?>.

Most lássuk a Hello World programunkat:

<?PHP

echo 'Hello World';

?>

Ennyi is lenne, az echo szolgál a kiíratásra.

 

Lássuk, hogyan néz ez ki, ha változókat használunk. 

Változók

PHP programozásban minden változó $-al kezdődik, tehát például ha ezt beírjuk a kódunkba $valtozo='Hello World'; , majd ezt kiíratjuk, létre is hoztunk a változós programunkat.

 

<?PHP

$valtozo='Hello World';

echo $valtozo;

?>

Ezt a kódot lefuttatva, ugyan azt fohjuk látni, mint az első esetben. 

Fontos, hogy PHP-nál a értékadás és az érték kiolvasásnál is kell a $ jel, néhány másik prgoramozási nyelvvel ellentétben.

Mikor kell ' ', és mikor kell " " jelek közé írni a változót?

PHP-nál fontos megemlíteni, hogy a string változónál az aposztrófok ' ', és az idézőjelek " " közé helyezett szövegnek más jelentése van. 

Az idézőjelek közé tett szöveg esetében az értelmező változókat is keres, míg aposztrófnál ez nem valósul meg. 

Példa:

<?PHP

$valtozo1 = 'Példa';

$valtozo2 = "Szeretném kiíratni a $valtozo1 változót";

$valtozo3 = 'Szeretném ide is kiíratni a $valtozo1 változót';

echo $valtozo2 .'<br>' . $valtozo3;

?>

 

Ebben a példában a $valtozo3 kiíratása esetén nem lesz ott a 'Példa' szöveg, csupán a $valtozo1 szöveg, míg az első kiíratásnál a változó felveszi a 'Példa' értékét.

 

Minden sor végét le kell zárunk, amire a pontosvesszőt kell használunk " ; " , enélkül a PHP fordítónk hibát fog dobni. 

PHP programnyelben a változók gyenge típusossága az egyik leggyakoribb hibaforrás, ami lehetővé teszi, hogy változó típusát a környezete határozza meg. 

Tehát:

<?PHP

$val1 = 0; //egyész szám

$val2 = '1'; //sztring

$val3 = $val2 + 3; //figyeljük meg, hogy sztrint típushoz is hozzáadhatjuk az egész számot.

echo $val3; //4

?>

 

A lecke hamarosan folytatódik.

 

 

 

 

2020-01-12 13:47:44

Értékelés 4.0 /5